Begeleiden in honderd talen

Om te weten wat een kind nodig heeft, is het voor de volwassenen belangrijk echt te kijken en luisteren naar de kinderen om erachter te komen welke signalen het kind laat zien. De volwassene biedt waar nodig één van de honderd talen aan het kind aan, om erachter te komen wat het kind ervaart, wil zeggen of ontdekken. Het is belangrijk dat je als ouder er bewust van bent, dat het kind nog puur en blanco naar de wereld kijkt. Het kind kan een activiteit of ervaring aangaan zonder voorkennis of vooroordelen.

Binnen de Buitenkans gaan we ervan uit dat iedereen, honderd verschillende manieren heeft om te laten zien wat hij wil en kan. Verschillen worden als rijkdom gezien. Het is aan ons om naar de kinderen te luisteren in honderd talen. Alleen door te kijken naar een kind kunnen we hem leren kennen en begeleiden in zijn ontwikkeling.

Kijk naar je kind. Hoe onderzoekt jouw kind? Welke voorkeuren heeft jouw kind? Hoe neemt jouw kind waar? Hoe denkt, speelt, beweegt jouw kind? Welke materialen of vaardigheden kan je aanreiken om hem of haar verder te helpen in zijn ontdekkingstocht?